De meest deprimerende dag van het jaar?
De meest deprimerende dag van dit jaar hebben we gelukkig achter de rug. Dat was namelijk afgelopen maandag de 15e januari. Deze dag heet officieel Blue Monday. En valt meestal op de maandag van de laatste volle week van januari. Nou het is volgens mij niet zozeer een kwestie van ‘vallen’ maar plannen.
Daar heeft de Britse psycholoog Cliff Arnall voor gezorgd. Hij bedacht in 2005 een wetenschappelijk verantwoorde formule (dat vond hij zelf) waaruit zou blijken dat genoemde maandag de dag is waarop de meeste mensen zich verdrietig, somber of weemoedig voelen.
Dit zou voortvloeien uit het feit dat veel goede voornemens al in de prullenbak zijn beland en de vakanties zijn nog lang niet in zicht. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Allemaal waar, maar is het daarom slim en nuttig om zo’n dag in het leven te roepen?
Een zichzelf vervullende voorspelling?
Als je er weet van hebt, wordt je toch min of meer geconditioneerd om je die dag depressiever te voelen als normaal. Het werkt dan als een soort van zichzelf vervullende voorspelling. En daar waar je focus ligt, of bewust naar toe gebracht wordt, is ook jouw energie. En deze gerichte energie kan zomaar bewerkstelligen dat afgelopen maandag inderdaad niet al te best was.
Ik heb eerlijk gezegd geen idee of afgelopen maandag daadwerkelijk de meest deprimerende dag van het jaar was. En ik hoef het ook niet te weten. Overigens is het jaar nog lang niet om en zijn er dus nog vele mogelijkheden over.
Eerlijk gezegd, focus ik me liever op mijn eigen vrolijkheid en zin in de dag door zeer bewust mijn gedachten te kiezen. En ik kan wel zeggen dat dit in het algemeen aardig lukt.’
Deze ‘Blue Monday’ is vooral een West-Europees en Noord-Amerikaans verschijnsel. De hindoes in India doen het anders. Zij vieren rond deze tijd hun “winterzonnewende”. De langste donkere dag is geweest en dagen beginnen qua zonlicht weer te lengen. Zij bekijken dus dezelfde donkere periode van de zonnige kant. En daar zit ook de crux van het verhaal.
Het is maar net hoe je kijkt. Is het glas half vol of half leeg?
Een goede start is een bewuste start
Tegenwoordig kies ik elke dag heel bewust om een goede start te maken voor een mooie dag. Dat doe ik als volgt:
- Direct na het opstaan doe ik ‘spiegelwerk’.
Dit houdt in dat ik een bepaalde zin uitspreek naar mezelf die ervoor zorgt dat ik,
meestal al na de 2e keer herhalen, me een stuk vrolijker voel. - Tijdens mijn meditatie laat ik alles de revue passeren waar ik dankbaar voor ben.
- Ik stuur liefde naar drie mensen die ik net wat minder aardig vind.
Dit zijn eenvoudige maar zeer effectieve hulpmiddelen uit een reeks die ik dagelijks toepas.
Een aantal van deze principes, waaronder het spiegelwerk, komen uitgebreid aan de orde in de Rust In Je Hoofd Challenge.
Meer Innerlijke rust draagt ook bij tot meer plezier en zin in je dag.
In ieder geval is het leven te kort om niet voluit geleefd te hebben. En de enige die dit in de hand heeft, ben ik.
Daar ben ik inmiddels wel achter. Dus, laten we elke dag uitroepen tot de beste dag van je leven.
Liefs
Claire
PS
Hoe zet jij jouw zeilen voor de dag?