08 augustus 2017 
2 min. leestijd

7 Eenvoudige gewoonten voor een gelukkige relatie

7 Eenvoudige gewoonten voor een gelukkige relatie

Regelmatig horen wij van mensen de volgende zin: ‘Zo’n gelukkige relatie als jullie met zijn tweetjes hebben wil ik ook graag‘. Dat is echt niet heel erg moeilijk. Het vraagt wel een dagelijkse inspanning van twee kanten. Liefde is een werkwoord. Dat wil zeggen dat je consequent een aantal eenvoudige gewoonten toepast.

De ideale relatie bestaat zeker maar niet zonder ‘tijd en moeite’ te investeren in jezelf en elkaar. Hieronder volgen een 7-tal zaken die wij doen om onze relatie uitstekend te houden:

Jezelf liefhebben en respecteren boven alles en iedereen
Dit is het allerbelangrijkste. Want zonder dat jij jezelf de belangrijkste persoon vind, ben je niet in staat om de ander echte liefde te geven. Integendeel,  je oude pijnprogramma’s steken keer op keer de kop op en monden uit in desastreus en niet effectief gedrag die je relatie vergiftigen.

Respecteer je partner zoals hij/zij is
Je bent ooit verliefd geworden op jouw partner omdat deze is zoals hij/zij is. Als de eerste heftige verliefdheid over is ga je anders naar je partner kijken en wil je dat hij/zij bepaald gedrag verandert. Heel eerlijk gezegd is dat nog nooit iemand gelukt. Dus acceptatie is het enige devies. Het voorkomt een hoop onnodige frustratie en/of geruzie.

Ben heel voorzichtig met hetgeen je zegt
Onzorgvuldig gekozen woorden kunnen als een mes in de ziel van je partner snijden. In een boze bui kunnen ondoordachte zaken gezegd worden die door de ander als zeer kwetsend ervaren worden. Als je dit regelmatig doet dan leg je een bom onder je relatie.

Zorg voor afwisseling
Vermijd dat je in een sleur terecht komt. Plan ‘samen-tijd’ en onderneem leuke activiteiten. Verras je partner met een liefdesbriefje, schrijf een mooi gedicht of gewoonweg een briefje waarin je aangeeft wat hem/haar zo bijzonder maakt voor jou. Er zijn zoveel manieren om de ander te verassen, ben creatief en durf het te doen.

Uit je gevoelens en datgene wat je echt bezig houdt
Waarschijnlijk wordt er in relaties heel wat gejokt. We durven niet eerlijk te zijn over onze gevoelens en hetgeen we denken. We zijn bang dat de ander ons niet meer leuk vindt. Nou we hebben nieuws voor je: Als je lang genoeg gesloten bent dan gebeurt dit juist.

Openheid biedt lucht en ruimte. Het is heel gevaarlijk om op basis van aannames, zonder te toetsen of het klopt wat je denkt, te handelen. Ook is het oneerlijk tegenover je partner want deze kan zich niet weren tegen onuitgesproken gedachten.

Luister naar elkaar
Ben echt aanwezig in de gesprekken met je partner. Luisteren doe je door je partner aan te kijken, er 100% te zijn en adequaat te reageren. Laat hem/haar uitpraten voordat je reageert.

TV kijken en luisteren gaat niet, net zomin als computeren en luisteren samengaan. Je kunt zelf beslist nog gelijksoortige voorbeelden bedenken uit je eigen praktijk die niet werken.

Toon je liefde en affectie op dagelijkse basis
Er zijn heel wat mensen die zelden of nooit tegen hun partner zeggen: ‘Ik hou van jou‘.
Dat weet hij/zij toch.’ is vaak een reactie op de vraag ‘waarom doe je dat nooit?’
Het gaat er niet om dat de ander het weet. Het gaat erom dat jij het zegt vanuit je hart met liefde zodat je partner voelt dat het zo is. Liefst elke dag een paar keer. Daarbij is het fijn om dit cadeau aan je partner te geven, je word er zelf ook blij van als je ziet dat de ander in zijn/haar nopjes is.

Er zijn nog legio andere manieren waarmee jij aan een uitstekende relatie werkt. Wij zijn benieuwd wat jij doet!

Liefs
Claire en Arie

 

 

 

 

 

Over de schrijver
In de Franse taal staat ‘clair(e)’ voor ‘helder’, ‘duidelijk’. En Claire is ook mijn naam. Vanaf mijn geboorte ben ik, net als ieder ander, in ontwikkeling. Onbewust en bewust. Vooral de laatste jaren ben ik zeer bewust bezig met datgene wat ik graag wil realiseren. Boven alles is dat 'gelukkig zijn'. Ik heb hoe langer hoe meer een helder inzicht verkregen in de koers die ik in mijn leven wil varen. Het is mij tevens duidelijk geworden dat ik zélf de richting en kwaliteit van mijn leven bepaal en dat ik hiervoor het heft in eigen handen kan en móet nemen. Dit gaat met vallen en opstaan, met teleurstelling en overwinning, met pijn en plezier. Graag wil ik je inspireren door het delen van mijn ervaringen en levenswijsheid. Liefs
Reactie plaatsen