08 oktober 2022 
3 min. leestijd

Je ziet het pas als je het door hebt!

Je ziet het pas als je het door hebt!

De laatste tijd kom ik zeer regelmatig specifieke negatieve reacties van mensen tegen op bepaalde berichten in de (sociale) media. Een voorbeeld van hetgeen ik bedoel is: 'Ik zou willen dat mensen nu eens begrijpen wat er aan de hand is.' Een andere illustratie  is: 'Wordt toch eindelijk wakker, stelletje schapen.' Met andere woorden: Door jullie schiet de verandering naar een betere wereld niet echt op. Aantijgingen en oordelen.

Je ziet het pas als je het door hebt

Ik weet niet hoe het met jou gesteld is in relatie tot deze kwestie maar ik zie bepaalde dingen pas als ik ze door heb. Uitsluitend op mijn tempo en tijd dat ik er klaar voor ben. Het is niet anders.

Jaren geleden zei een collega tegen mij: 'Claire het is belangrijk dat je plezier hebt in de dingen die je voor je werk doet.' Ik hoorde wat hij zei en begreep er niets van. Ik had namelijk geleerd dat ik hard moest werken waarna ik pas zou mogen genieten. Hoe kon ik het in vredesnaam leuk hebben terwijl ik 'mijn plicht', namelijk werken om de kost te verdienen, uitvoerde? Het was zeker een waardevol advies, heel goed bedoeld en ik kon er toentertijd niets mee.

Ratrace

Uit het bovenstaande blijken de aanwezige beperkende overtuigingen van dat moment. Mijn geloofssysteem was in de achterliggende jaren opgetuigd met principes die enkel het (over)leven in de ratrace faciliteerden. Beginsels die werkelijk geen enkele bijdrage leverden aan mijn geluk en welzijn. Integendeel!

Jaren later, na volledig uitgeput en uitgeblust te zijn van het hard en veel werken, begon het advies langzaam tot mij door te dringen. Totdat uiteindelijk het lampje ging branden. Toen pas was ik er klaar voor: Ik wilde het met name leuk hebben en genieten. Niets of niemand had dit proces kunnen versnellen. Het was namelijk mijn weg die ik te bewandelen had.

Begrip en compassie?

Roepen of veroordelen dat de ander een schaap is omdat hij/zij bepaalde zaken nog niet doorziet, heeft dus geen enkele zin. Wat dan wel? Persoonlijk denk ik dat het zaak is om de door mij gaandeweg geleerde principes na te leven. In dit geval betekent het o.a. dat ik begrip heb voor het feit dat de ander zijn eigen levenspad bewandeld en dat hij/zij wellicht toekomstig ergens het licht ziet. Zelfs als dit nooit gebeurt want dat kan ook. De fase waarin de ander zich bevindt is zijn/haar werkelijkheid naar beste vermogen en kunnen. Ik mag dit daarom vanuit begrip en compassie accepteren.

Stel dat ik in strijd ga hiermee, door bijvoorbeeld boos en met onbegrip te reageren, dan ben ik geen haar beter als de machtshebbers of personen die kwaad in zin hebben. Ik voed daarmee de lagere energieën zoals boosheid, woede en strijd. Dit keert altijd naar mij terug als een boemerang.

HEAL

De nieuwe wereld wordt door jou en mij gecreëerd, stap voor stap. Voor mij betekent dit dat ik mijn demonen en schaduwkanten aankijk. In de praktijk doe ik dat middels het hanteren van het HEAL principe: Herkennen - Erkennen - Accepteren - Loslaten. Ik kan mij dus het beste focussen op mijzelf in plaatst van een wereldverbeteraar te willen zijn.

Het principe dat elk moment precies is zoals het moet zijn, helpt hierbij. Ik mag beseffen dat ik het juiste pad bewandel. Ik ben veilig en mag vertrouwen op het leven.

Die laatste twee vind ik wel een uitdaging. Ik heb mij namelijk altijd onveilig gevoeld, soms wat meer en soms wat minder. In deze huidige tijd voelt het voor mij als mijn taak om deze angst te transformeren. Henk Franssen* zegt dat dit mij sterk(er) maakt voor de chaos die nog komen gaat. Er vindt namelijk een gigantische strijd plaats met als inzet de heerschappij over onze ziel. De komende jaren worden met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet zo heel gemakkelijk. Ik wil er klaar voor zijn. Op de eerste plaats voor mezelf en dan daarmee voor een ander.

C'est Claire

Mijn licht mag helder en krachtig schijnen zodat degene die dat wil zich kan laten inspireren. Mijn naam is niet voor niets 'Claire' hetgeen in de Franse taal 'helder' betekent. De fase van mezelf klein en onbeduidend houden is al lang voorbij. NU wordt van mij gevraagd om er volledig te ZIJN.  Er is slechts één weg en dat is de weg van de liefde. Ik nodig je uit om jouw pad te bewandelen. De beloning is prachtig.

Liefs

PS:
Velen denken dat iets of iemand ons komt redden.
Ik weet zeker dat dit waar is en ik weet ook wie dit zijn.
Juist ja: JIJ EN IK! :)

*Henk Fransen afgestudeerd arts/inspirator/spreker.
Het is goed om je grootste angsten aan te kijken

Over de schrijver
In de Franse taal staat ‘clair(e)’ voor ‘helder’, ‘duidelijk’. En Claire is ook mijn naam.Vanaf mijn geboorte ben ik, net als ieder ander, in ontwikkeling. Onbewust en bewust. Vooral de laatste jaren ben ik zeer bewust bezig met datgene wat ik graag wil realiseren. Boven alles is dat 'gelukkig zijn'.Ik heb hoe langer hoe meer een helder inzicht verkregen in de koers die ik in mijn leven wil varen. Het is mij tevens duidelijk geworden dat ik zélf de richting en kwaliteit van mijn leven bepaal en dat ik hiervoor het heft in eigen handen kan en móet nemen. Dit gaat met vallen en opstaan, met teleurstelling en overwinning, met pijn en plezier.Graag wil ik je inspireren door het delen van mijn ervaringen en levenswijsheid.Liefs
Reactie plaatsen