03 september 2017 
3 min. leestijd

7 Krachtige Vragen Om Gelukkig Te Zijn

7 Krachtige Vragen Om Gelukkig Te Zijn

Het allerbelangrijkste voor mensen blijkt, naast gezondheid, om gelukkig te zijn. Vreugdevol en tevreden door het leven stappen is met geen geld te koop. Het goede nieuws is dat jij zelf de sleutel om gelukkig(er) te zijn in eigen hand hebt.

De weg naar meer voorspoed start met bewust in het hier en het nu te zijn en naar jezelf kijken: Naar je gedachten, je gedragingen en naar je emoties. Zodat je vanuit bewustzijn gerichte stappen kunt nemen om datgene te veranderen wat nodig is. 

Mini Me 24/7

Een heel effectieve techniek om te ontdekken wat je denkt en hoe jij handelt, is de mini-me. Dit is een mini versie van jezelf  die je op je schouders plaatst en die er 24/7 is. Je laat hem/haar liefdevol en neutraal mee-kijken naar jouw gedachten en gedrag. Neutraal wil zeggen zonder oordeel. Alles is goed!

Dit proces heet reflectie en het geeft je inzicht in wat er mag veranderen. Vervolgens is het zaak dat je toepast wat je achterhaald hebt. Zonder actie geen resultaat. En hier ligt er wel een uitdaging op de loer.

Want je bent van jongs af aan geconditioneerd, door je omgeving en vervolgens door jezelf. Daardoor blijf je dezelfde persoon die je bent. De automatische piloot staat continue aan en het knopje uitschakelen is verstopt. Je hebt altijd dezelfde gedachten en daardoor doe je dag in dag uit identieke handelingen die je hetzelfde resultaat opleveren.

Nieuwe verbindingen en receptoren

De enige manier om nieuwe gedachten en gedrag te implementeren en te laten beklijven bestaat uit: doen, herhalen en volhouden. Aanvankelijk voelt de aangebrachte verandering namelijk oncomfortabel en zelfs beangstigend. Je bent namelijk uit je gewone doen en comfortzone.

Je hersenen moeten nieuwe verbindingen gaan maken en de receptoren in je lichaam moeten ook heringericht worden. Het is als een verbouwing van een huis.

Het oude huis wordt gedeeltelijk gesloopt en het puin wordt geruimd. Dat kost veel tijd, werk en energie. Er gaan dingen mis en het zit tegen. Naarmate het proces vordert, vraag jij je soms vertwijfeld af waar je aan bent begonnen.

Toch houd je vol want je hebt de tekening van je prachtige nieuwe huis gezien. Je weet hoe mooi het wordt.

Eindelijk start je met het opbouwen en zie je gaandeweg hoe je nieuwe verbouwde huis gestalte krijgt. En dat vergt doorzettingsvermogen, geduld en tijd.

Zo is het ook met het aanleren van nieuw denken en gedrag.

Versnelling van het proces van bewustwording

Naast de mini-me hebben wij 7 inzicht-vragen voor je die wij veel gebruiken. Wanneer je die vragen voor jezelf beantwoord, kan het zijn dat er oude pijn de kop op steekt. Laat deze er zijn, kijk ernaar zonder oordeel en omarm het zodat deze vanzelf kan vertrekken. Hierdoor ontstaat er ruimte voor ander denken en nieuw gedrag dat je gaat helpen om gelukkiger te zijn.

Ontspanning en Verbinding

Voordat je de vragen gaat beantwoorden is het fijn om in ontspannen staat te zijn. Dit doe je gewoonweg door een paar rustige ademhalingen met gesloten ogen.

Kom na enkele minuten terug in het hier en nu en start vanuit rust met verbindend schrijven. Dit doe je door de pen op papier te zetten en laat de beweging en de antwoorden vanzelf komen. Neem voor elke vraag genoeg tijd en kijk wat er het eerste in je op komt. Dat schrijf je op.

De 7 Vragen Om Gelukkig Te Zijn

1: Wie ben ik?

2: Wat wil ik echt?

3: Waar wil ik zijn? (Doel)

4: Wat zijn mijn hindernissen?

5: Wat zijn mijn hulpbronnen?

6: Waarom ben ik hier?

7: Wat is mijn passie? (Leef ik mijn passie?)

Tot Slot

Laat de beantwoordde vragen een paar dagen rusten en kijk er vervolgens opnieuw naar. Vul aan of verander waar dat nodig is. Let op dat je voornamelijk vanuit je gevoel antwoord en niet uitsluitend vanuit logica.

Hiermee bedoelen we dat je een eerder spontaan opgekomen antwoord beredeneerd en wijzigt. Je kunt denken aan de volgende zinnen: ‘Dat lukt nooit, ik kan dat niet, dit is voor mij niet weggelegd, ik kan niet veranderen of dit werkt toch niet’. Het eerste impulsieve antwoord is meestal goed omdat het vanuit je gevoel komt.

Vertrouw op jezelf en geloof in jezelf.

Nu kun je antwoorden om gaan zetten in actie. Het antwoord dat de meeste prioriteit heeft, kies je als eerste. Gelukkig worden en blijven is een proces. Blijf actief met de mini-me en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Liefs

PS:
Wat vind jij het moeilijkste aan ‘veranderen’?

PS PS:
De Ik-Leef-Bewust Methode is een uniek en effectief instrument om in te zetten bij dit proces.

 

Foto: Noah Silliman
Over de schrijver
In de Franse taal staat ‘clair(e)’ voor ‘helder’, ‘duidelijk’. En Claire is ook mijn naam. Vanaf mijn geboorte ben ik, net als ieder ander, in ontwikkeling. Onbewust en bewust. Vooral de laatste jaren ben ik zeer bewust bezig met datgene wat ik graag wil realiseren. Boven alles is dat 'gelukkig zijn'. Ik heb hoe langer hoe meer een helder inzicht verkregen in de koers die ik in mijn leven wil varen. Het is mij tevens duidelijk geworden dat ik zélf de richting en kwaliteit van mijn leven bepaal en dat ik hiervoor het heft in eigen handen kan en móet nemen. Dit gaat met vallen en opstaan, met teleurstelling en overwinning, met pijn en plezier. Graag wil ik je inspireren door het delen van mijn ervaringen en levenswijsheid. Liefs
Reactie plaatsen