04 februari 2019 
in Liefde
3 min. leestijd

De prins op het witte paard of een kat in de zak?

De prins op het witte paard of een kat in de zak?

Als jong meisje droomde ik net als zoveel andere meisjes van de prins op het witte paard.
Ik zou de ware ontmoeten (hetgeen uiteindelijk ook gebeurde) en lang en gelukkig leven.
Een behoorlijk geromantiseerd beeld van de liefde waarschijnlijk ingegeven door sprookjes, songs en romantische films. ‘En ze leven nog lang en gelukkig …..,’ alsof dit een moeiteloos proces is dat vanzelf gestalte krijgt. De werkelijkheid is uiteraard anders.

Een kat in de zak

Terugkijkend naar mijn eigen ervaring en eerste liefdespartner kan ik zeggen dat ik eigenlijk onbewust in hem hoopte te vinden hetgeen ik niet aan mezelf gaf. Ik hunkerde namelijk naar liefde, erkenning en waardering.  Ik kreeg van mijn omgeving en van mezelf alles behalve dat.  Waarschijnlijk net als jij gedaan hebt, zocht ik onbewust naar een man met eigenschappen die ik kende van mijn stiefvader. Het betrof in ieder geval autoritair en liefdeloos gedrag. Ik verwarde dat toentertijd met sterk en krachtig zijn.

In ieder geval wie zoekt die vindt. Ik kreeg een relatie met een knappe, succesvolle wat oudere man. Een echte ladykiller. In deze relatie kopieerde ik letterlijk het gedrag van mijn moeder. Dit terwijl ik me voorgenomen had nooit zo te worden als mijn moeder. Ik was namelijk zo blij dat deze adonis, mij ‘het lelijke eendje’ wilde, dat ik alles deed uit angst om hem kwijt te raken. Tot in het absurde aan toe.

Intuïtie of ratio?

Ik negeerde mijn intuïtie die mij behoorlijk stevig influisterde dat deze man niet de juiste voor mij was. Ja, natuurlijk wel. Ik kon deze man onmogelijk laten lopen, uiterlijk leek hij echt op de prins op het witte paard. Overigens wist hij ook precies hoe mij te beïnvloeden met al zijn charmes waardoor ik elke keer opnieuw opduikende twijfels aan de kant schoof. Hoe desastreus mijn houding was, werd me al gauw duidelijk toen wij eenmaal samenwoonden.

In de loop der jaren nam ik mij ontelbare keren voor om deze relatie te beëindigen. Even zoveel keren deed ik het niet terwijl de situatie eigenlijk verergerde. Uiteindelijk gaf ik hem (in mijzelf) nog een allerlaatste gelegenheid om de man te zijn die ik graag wilde. Mocht hij die kans op de een of de andere manier niet aanpakken dan zou ik vertrekken. Dit laatste was natuurlijk precies wat er gebeurde. Het grote verschil was dat ik die ene keer mijn eerder genomen besluit ten uitvoer bracht: Ik vertrok.  Het was genoeg geweest en ik koos voor mezelf.

De balans opmaken

Was dit gemakkelijk? Nee, het viel niet mee. Was dit het beste wat ik had kunnen doen? Daar kan ik met een volmondig ‘ja’ op antwoorden. Ik had ten lange leste het heft in handen genomen om voor mezelf een ander, beter leven te creëren. Door deze slechte ervaring wist ik ook precies wat ik toekomstig wel en niet wilde in een relatie.

De eerste jaren na de breuk had ik sowieso geen behoefte aan een man in mijn leven. Ik had tijd en ruimte nodig voor mezelf om krachtiger te worden en te herstellen van alle ellende. Na een jaar of drie veranderde dit gevoel en stond ik langzaam aan open voor een andere partner. Dat was ook wat er gebeurde. Omdat ik zo goed wist wat ik wel en niet wilde trof ik dit keer ook de juiste man.

Toch de prins op het witte paard?

Dan duikt misschien bij jou de vraag op of hij (Arie) de prins op het witte paard is? Daar kan ik bevestigend op antwoorden wel met een paar opmerkingen: Liefde is een werkwoord. Een relatie vorm je met zijn tweeën. Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat de relatie met jezelf 95% in orde is. Want dat wat jij niet kent, bent of hebt kun je ook nooit aan een ander geven of zelf ontvangen.

Daarnaast ben je dan sowieso ook niet in staat om adequaat te reageren op dat wat de ander zegt of doet. Dat betekent dat je dan voornamelijk gekleurd reageert. Hiermee bedoel ik dat jij reageert vanuit de verwonding die je hebt opgelopen in je jeugd. Deze respons wijkt af van de reactie die  je zou geven vanuit balans en eigenwaarde.

Gratis online Valentijn Special

Tot slot: Wil jij een uitstekende relatie? Zorg dan dat de relatie met jezelf meer dan uitmuntend is.
Hoe je dat doet? Dat en nog veel meer bespreek ik in de gratis online Valentijns Special: ‘STOP de irritatie in je relatie’.

Wil jij je aanmelden of meer informatie KLIK DAN HIER.

Liefs 

Claire

 

 

 

 

Over de schrijver
In de Franse taal staat ‘clair(e)’ voor ‘helder’, ‘duidelijk’. En Claire is ook mijn naam. Vanaf mijn geboorte ben ik, net als ieder ander, in ontwikkeling. Onbewust en bewust. Vooral de laatste jaren ben ik zeer bewust bezig met datgene wat ik graag wil realiseren. Boven alles is dat 'gelukkig zijn'. Ik heb hoe langer hoe meer een helder inzicht verkregen in de koers die ik in mijn leven wil varen. Het is mij tevens duidelijk geworden dat ik zélf de richting en kwaliteit van mijn leven bepaal en dat ik hiervoor het heft in eigen handen kan en móet nemen. Dit gaat met vallen en opstaan, met teleurstelling en overwinning, met pijn en plezier. Graag wil ik je inspireren door het delen van mijn ervaringen en levenswijsheid. Liefs
Reactie plaatsen