24 december 2017 
3 min. leestijd

Hoe dit je beste (feest)dagen ooit worden?

Hoe dit je beste (feest)dagen ooit worden?

Dit jaar voel ik het sterker dan ooit: Mijn weerzin tegen de vergaande commercialisering van de feestdagen en met name Kerstmis. De betekenis en bedoeling van het Kerstfeest, namelijk de geboorte van Jesus vieren, lijkt steeds verder te zoeken.

Zwart-Wit gesteld is het wat mij betreft een feest van verplichtingen geworden. Verplicht in je mooiste jurk aanwezig zijn bij één of meerdere geplande familiebijeenkomsten.
Of je nu wilt of niet je doet mee want het is toch Kerstmis.

Ik moet toch ……

Lekker (en veel) eten, drinken en cadeaus geven staan centraal. Aandacht hebben voor elkaar is een must. Uiteraard is met dit laatste niets mis, mits het oprecht is.

Toch dringt de vraag zich op waarom de gedachte van liefde en zorg naar elkaar toe uiten niet het gehele jaar meer centraal staan. En veel belangrijker nog: De liefde naar jezelf.

Als we onszelf het gehele jaar eren, respecteren, beschermen en onvoorwaardelijk liefhebben dan maakten we andere keuzes aan het einde van het jaar. Goede voornemens behoren dan tot het verleden. Deze werken overigens toch niet als je innerlijke wereld overhoop ligt door een tekort aan eigenliefde.

Jouw problemen die je met macht (goede voornemens en doelen) wilt pareren, zijn sterker. Ze overwinnen elke keer opnieuw en in de derde week van januari zijn je meeste goede bedoelingen al gesneuveld.

Dit duurt net zo lang totdat je de oorzaak van al je ellende aanpakt. En dat is met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een tekort aan eigenliefde.

Maar hoe worden dit je beste (feest)dagen ooit?

Hieronder geef ik 5 manieren waarmee jij de beste start ooit kunt maken en voortzetten.

1. Zeg NEE tegen de dingen die je niet steunen

Eer en respecteer jezelf door naar je gevoel te luisteren. Als je iets niet wilt doe het dan ook niet. Nee zeggen is eenvoudig. Je doet het gewoon zonder uitleg. Uitleg is namelijk een middel voor de ander om je over te halen toch mee te doen.

Signalen dat je tegen je gevoel in handelt kun je eenvoudig herkennen. Je zegt dan zinnen zoals: ‘Ik wilde eigenlijk niet …… dat stukje taart, dat glaasje wijn, naar dat feest etc’. Eigenlijk staat ‘niet willen’ voor NEE. Weersta de verleiding en blijf trouw aan jezelf.

2. Zeg JA tegen de dingen die je steunen

Twijfel niet en doe de dingen die je écht wilt doen. En doe ook niet te veel.
Weet je dat veel mensen, vooral vrouwen, ziek worden na de feestdagen? Geveld door een flinke verkoudheid of griep.

Dit komt omdat ze zichzelf uitputten door teveel hooi op hun vork te nemen. Eer dus jezelf en neem tijdig en voldoende rust. Zet de gedachte ‘ik moet’ bewust van je af.

Drink genoeg water, eet verstandig en beweeg. Doe niet langer mee met de waanzin en de zogenaamde verplichtingen van de feestdagen. Blijf jezelf.

3.  Ga nergens heen waar je eigenlijk niet wilt zijn

Ga vooral niet naar mensen die jou in het verleden (en het heden) misbruikt hebben en/of niet eren en respecteren om wie je bent. Wat een ongelooflijke vreemd advies, denk je wellicht. Dit punt omzeilen we echter te gemakkelijk omdat het vaak familie betreft. Mensen die je, ondanks hun disfunctioneel gedrag, na aan het hart staan.

Als iemands gedrag je echter uitput en/of als zijn handelswijze door jou als kwetsend en onprettig ervaren wordt, bescherm jezelf dan door afstand te nemen. Zonder je schuldig te voelen!

Dit kun je doen door liefdevol doch duidelijk je grenzen aan te geven.
‘.….. (naam), ik houd heel veel van je maar zolang jij …. (gedrag) doet kan ik niet anders dan afstand te nemen’. Zodra jij anders handelt, ben ik de eerste die weer op de stoep staat.

4. Omring jezelf met mensen die je nemen zoals je bent

Kies bewust voor die mensen die jou onvoorwaardelijk liefhebben en steunen.
De mensen die jou het gevoel geven dat je geweldig bent. Waar je van weet dat alles kan en niets moet.

5. Eer, respecteer, bescherm en houd van jezelf boven alles en iedereen

Dit betekent dat jij jezelf de belangrijkste persoon op deze aardbol vind.
Deze overtuiging uit zich in denken en gedrag die je steunen:
Je bent lief en zacht voor jezelf, je spreekt jezelf bemoedigend toe, je maakt de juiste keuzes op het gebied van eten, drinken en beweging, je beschermt jezelf door je grenzen aan te geven en NEE te zeggen wanneer dit nodig is, je rust als je voelt dat je moe bent en je doet uitsluitend datgene wat je leuk vind en wat binnen je mogelijkheden ligt.

Als je deze 5 adviezen volgt dan is je leven nooit meer hetzelfde. Het staat garant voor (feest)dagen die voor jou prettig en moeiteloos verlopen.

Is het eenvoudig en gemakkelijk om te doen? In principe wel.
Het is waarschijnlijk jouw angst over wat de ander wel zal denken of vinden die je ervan kan weerhouden om voor jezelf te kiezen.

Als deze angst regeert stel jezelf dan de volgende vraag:
Is mijn angst het lijden waard dat volgt op ontrouw aan mezelf zijn?’
Het antwoord op deze vraag kan jij alleen maar geven.

Ik weet dat het enige juiste antwoord ‘NEE’ is.
Mijn ervaring is dat kiezen voor mijzelf de beste keuze is geweest die ik heb kunnen maken.

Ik wens je de fijnste (feest)dagen ooit.

Liefs ♥
Claire

Claire Seelen -Beste Feestdagen Ooit

 

 

 

 

 

PS
Op welke manier zorg jij ervoor dat je de beste (feest)dagen ooit hebt?

PS PS
Hulp nodig bij het veranderen van ‘angst’ naar liefde? Neem hier eens een kijkje!

 

 

Over de schrijver
In de Franse taal staat ‘clair(e)’ voor ‘helder’, ‘duidelijk’. En Claire is ook mijn naam. Vanaf mijn geboorte ben ik, net als ieder ander, in ontwikkeling. Onbewust en bewust. Vooral de laatste jaren ben ik zeer bewust bezig met datgene wat ik graag wil realiseren. Boven alles is dat 'gelukkig zijn'. Ik heb hoe langer hoe meer een helder inzicht verkregen in de koers die ik in mijn leven wil varen. Het is mij tevens duidelijk geworden dat ik zélf de richting en kwaliteit van mijn leven bepaal en dat ik hiervoor het heft in eigen handen kan en móet nemen. Dit gaat met vallen en opstaan, met teleurstelling en overwinning, met pijn en plezier. Graag wil ik je inspireren door het delen van mijn ervaringen en levenswijsheid. Liefs
Reactie plaatsen