23 juni 2019 
4 min. leestijd

Hoe jij de energie van de zomer kunt gebruiken?

Hoe jij de energie van de zomer kunt gebruiken?

Afgelopen vrijdag, de 21e juni, was het alweer de langste dag van het jaar. De zomer zonnewende! Dit jaar staat deze in het teken van verlichting. Daar ga ik verderop in deze blog op in. Met name wat ik bedoel met deze verlichting en hoe jij dit kunt ervaren. Anders gezegd: hoe kan jij de levende vibrerende energie van de zomer in de herfst en winter gebruiken?

Alles wat jij nodig hebt, is in het NU

Voor mij was de 21e juni zonder enige twijfel een bijzondere dag. Ik had mezelf ’s ochtends voorgenomen om deze dag heel bewust in het NU te ZIJN. Anders gezegd, het leven op deze dag zo gedachteloos en oordeel vrij mogelijk in mij op te nemen, wel vanuit een alertheid. Wat een bijzondere ervaringen heeft deze houding mij opgeleverd.

Door deze keuze was ik een groot gedeelte van deze dag ècht aanwezig. Daardoor heb ik zoveel meer genoten van alles en iedereen om mij heen. ‘Loslaten’ bleek ook een logisch gevolg te zijn van deze geconcentreerde aandacht. Alleen het huidige moment was (en is) belangrijk.

Zo merkte ik bijvoorbeeld dat de tijd langzamer verstreek.  Sensaties zoals de zon op mijn huid, de wind door mijn haren, de smaak van de overheerlijke Sangria en een liefdevolle aanraking van Arie waren veel intenser. Ècht contact maken, daarmee bedoel ik de verbinding bijzonder sterk voelen, ging ook veel gemakkelijker.

Het mooie hiervan is overigens dat ik de ander een prachtig cadeau geef, namelijk mijn volle aandacht waardoor zij/hij zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelt.

 

Hogueras Alicante 2019

Wat een heerlijke dag zoveel mogelijk doorleefd vanuit ZIJN. Even geen doen of denken maar wel overgave aan alles wat is.

En er was zoveel te zien op dat moment in Alicante tijdens het Hogueras feest! Dit midzomerfeest, is het belangrijkste evenement op de culturele kalender van Alicante.

Wat een rijkdom, wat een kakofonie aan geluiden, wat een diversiteit aan kleuren, wat een prachtige mensen, wat een heerlijke energie. Samenvattend, wat een mooie wereld. Het goede nieuws is dat deze wereld er altijd is. Het is aan mij of ik haar tevoorschijn haal of niet.
Slechts door met mijn bewuste aandacht in het hier en nu te zijn.

Eenvoudig en daardoor toch best moeilijk

Het boek: De kracht van het nu van Eckart Tolle, heeft mij recent opnieuw geïnspireerd om nog bewuster te leven. Daardoor is geluk, rust, liefde, vrijheid, ruimte, creativiteit, gezondheid, vitaliteit en nog veel meer binnen handbereik. Ja het is echt waar, de aanpak om gelukkiger te zijn is zo eenvoudig en juist daardoor toch best moeilijk.

Inmiddels lees ik dit boek voor de derde keer, achter elkaar wel te verstaan. Elke zin en elk woord neem ik in mij op en laat ik beklijven. Ja, het diepe weten in mij bevestigt de gedachte: ‘dit is de sleutel’! Ik voel de enthousiaste kriebels door mijn lichaam stromen. Natuurlijk, de uitgangspunten die Eckart beschrijft, weet en praktiseer ik al veel langer. Sterker nog deze principes zijn zelfs door Arie en mij verwerkt in de Ik-Leef-Bewust Methode.

Toch is deze opfrissing voor mij nu extra waardevol en krachtig. Soms lees je een boek en komt de inhoud toch niet binnen, landt niet in je systeem. In deze situatie ben je klaarblijkelijk nog niet toe aan het volledig begrijpen wat een ‘leraar’ bedoelt. Dat herken je beslist, toch? Er is dan gewoonweg nog wat meer tijd en levenservaring nodig. In ieder geval heeft er voor mij nu een wel behoorlijke verdieping plaatsgevonden die zich vertaald heeft in een fikse toename van mijn levensgeluk.

En dat gun ik jou ook.

Deze zomer nodigt jou ook uit

Maar wat heeft dat nu te maken met de energie van de zomer? Het antwoord is simpelweg ‘alles’. De zomer is het seizoen van meer genieten, vakantie, de natuur die in volle bloei is, van gedane arbeid en behaalde resultaten, oogsten van datgene wat je in de winter en lente gezaaid hebt. De zomer prikkelt je en daagt je uit door haar weelderigheid en overvloed om met elke vezel van je lichaam in het hier en nu te zijn.
Je mag ontspannen, je kunt loslaten, je hoeft even helemaal niets.

Deze tijd van ‘nietsdoen en ontspannen’ maakt alles lichter. Dat is wat je nodig hebt. Het geeft je nieuwe kracht, energie en levenslust om zo dadelijk in de herfst er weer volledig te ZIJN. Dit jaargetijde nodigt jou uit, zoals jouw beste vriendin dit zou doen, om je volledig over te geven aan het leven. Zet je zorgen, als die er zijn, aan de kant. Daal consequent en vastberaden regelmatig neer vanuit je hoofd naar je hart.

Overigens zijn zorgen en problemen een gevolg van het vertoeven met je gedachten in het verleden of in de toekomst. Beiden zijn dus in feite jouw eigen hersenspinsels en daarmee jouw eventuele problemen ook. Natuurlijk, het kan zijn dat situaties niet leuk zijn en je aandacht vragen. Zo’n situatie vraagt dan van jou om gepaste actie te ondernemen in plaats van te blijven rondcirkelen in je hoofd. Actief zijn en een moeilijke situatie oplossen doe je in het NU.

Wellicht is het NU de ideale tijd voor jou om te gaan oefenen om ‘lichter’ te zijn en om een andere aanpak te kiezen dan de traditionele die gestoeld is op ‘denken en doen’. Alleen al door bewust te kijken naar een moeilijke situatie zonder oordeel, met je volle aandacht, zorgt al voor meer rust. Jij laat jouw licht schijnen op die kwestie waardoor de kwestie belicht wordt en lichter wordt.

De zomer nodigt je met haar beste intenties uit om jezelf over te geven aan de pracht en praal van de natuur, het genieten van de zon op je huid en tijd te nemen voor jezelf door te luieren en rusten. Alle voorwaarden zijn immers al zo ideaal mogelijk. Je hoeft er alleen nog maar aan toe te geven.

Vergeet de belangrijkste actie dan zeker niet: Neem bewust de tijd om te reflecteren wat deze rust met jou doet! De ervaring en het antwoord op je reflectie kun je meenemen naar de komende seizoenen als hulpmiddel en stimulans. In de wetenschap dat het dan ook dan gelijkwaardig werkt.

Zo doende volg je meer je hart, denk en doe je minder, ben je lichter en meer in het hier en nu. Je laat de energie van de zomer, die jij bewust hebt opgepakt en geactiveerd, voor je werken.

 

Liefs

 

PS:
Zaterdag 7 september verzorg ik een workshop op het Happy Life Festival in Oosterhout.
Tevens kun je mij vinden op het veld ‘Bewustwording’  waar ik je graag, samen met Arie, te woord sta.

PS PS:
Mocht je meer willen weten over ‘loslaten’ meld je dan aan voor de Gratis Online Easy Learning Class:
Loslaten! Hoe doe je dat? 

Direct toegang en 24/7 beschikbaar

 

 

Over de schrijver
In de Franse taal staat ‘clair(e)’ voor ‘helder’, ‘duidelijk’. En Claire is ook mijn naam. Vanaf mijn geboorte ben ik, net als ieder ander, in ontwikkeling. Onbewust en bewust. Vooral de laatste jaren ben ik zeer bewust bezig met datgene wat ik graag wil realiseren. Boven alles is dat 'gelukkig zijn'. Ik heb hoe langer hoe meer een helder inzicht verkregen in de koers die ik in mijn leven wil varen. Het is mij tevens duidelijk geworden dat ik zélf de richting en kwaliteit van mijn leven bepaal en dat ik hiervoor het heft in eigen handen kan en móet nemen. Dit gaat met vallen en opstaan, met teleurstelling en overwinning, met pijn en plezier. Graag wil ik je inspireren door het delen van mijn ervaringen en levenswijsheid. Liefs
Reactie plaatsen