30 september 2016 
2 min. leestijd

Na verwarring komt altijd helderheid!

Na verwarring komt altijd helderheid!

Al enige tijd stoei ik met het concept ‘leven in het nu‘. Uit literatuur blijkt dat  er alleen maar het NU is. In dat kader is doelen stellen en plannen uit den boze. Ik ben echter grootgebracht ben met het idee van doelen stellen, plannen en daaraan gekoppelde acties. Zonder deze activiteiten blijft succes uit.

De hamvraag die ook de verwarring bij mij veroorzaakt is: Hoe bereik ik dan ‘iets’? Volgens de literatuur dient zich in elk moment datgene aan wat ik nodig heb. Als ik kalm en rustig ben sta ik open om de juiste signalen op te vangen. Stil en ontvankelijk zijn, zijn wel twee belangrijke voorwaarden. Na een periode van onduidelijkheid besef ik dat het niet verwarring is die me plaagt maar eerder angst hoe ik in vredesnaam resultaat creëer zonder de controle te hebben? Aha, ….. na verwarring komt altijd helderheid.

Leven in het nu

Leven in het nu, heeft dus alles te maken met het hebben van vertrouwen. En zoals ik zelf tegen iedereen altijd verkondig, is dat slechts een kwestie van het nemen van een ferm besluit. Dat laatste kan in de tijd die een hartslag kost en dat is dus zeer snel. De praktijk was dat er al heel wat hartslagen geweest zijn zonder het nemen van die definitieve stap. Dit had vooral te maken met de eerder genoemde verwarring en uitblijvende helderheid.

Doen of zijn?

Afgelopen week zag ik een facebook bericht van Eleonora’s pagina waarin zij mijn dilemma verwoordde en de oplossing aandroeg. Het antwoord is gewoonweg ZIJN wie ik ben in plaats van DOEN, met als gewenste uitkomst wie ik denk te moeten zijn. Kan me na deze zin voorstellen dat jij als lezer enigszins verward raakt. Geen zorg, want na verwarring komt helderheid :)

We verkeren vaak in een DOEN modus omdat wij niet tevreden zijn met wie we zijn en we willen voldoen aan een fictief beeld van wie we denken te moeten zijn. Dit laatste kan zorgen voor een ongecontroleerde prestatiedrang en doelgerichtheid. Op deze manier zijn we bezig in het toekomst, als we ons met onze gedachten al niet in het verleden bevinden. De mooie momenten en dingen in het NU zien we hierdoor volledig over het hoofd. Ook kan het zomaar zijn dat zonder de controle op het resultaat misschien een veel betere uitkomst ontstaat. Het is in ieder geval minder vermoeiend.

Wellicht herken je het volgende?

Je hebt maandenlang keihard gewerkt om een bepaald doel te bereiken. Je hebt jezelf veel ontzegd want het doel heiligt de middelen. Eindelijk heb jij jouw fel begeerde bestemming bereikt en kom je na een korte euforische periode tot de schokkende vraag: ‘Was dit nu alles‘? Oftewel was deze inspanning wel gerechtvaardigd gezien de korte overwinningsroes. Ik heb wel eens zo’n inzicht moment gehad. Mijn belangrijkste conclusie toentertijd was dat ik veel te weinig genoten had van de weg naar het eindresultaat. Ik was destijds voornamelijk gericht op de toekomst, met uitschieters naar het verleden en minder in het moment zelf.

Het handelen vanuit macht in plaats van kracht, werkt voor mij sowieso niet meer. Hoe ik dat weet? Omdat, hardleers als ik soms ben, ik het nog wel eens praktiseer. Zonder succes! Integendeel ik raak er vermoeid en gefrustreerd door. Dus er rest mij slechts nog een aantal keuzes en die zijn:

Overgave aan het moment, vertrouwen dat het beste op het juiste moment mijn pad kruist,
open staan wat de dag mij brengt en handelen naar mijn gevoel en intuïtie.

Dat vind ik best spannend maar ik ga er 100% voor aangezien het mij meer vreugde, plezier, geluk, en welzijn brengt.

Hoe leef jij, in verwarring of helderheid?

De laatste jaren leef ik veel bewust(er) en dat doet mij goed. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe jij dat doet. Ben jij je bewust van de enorme invloed van je gedachten en verander jij je gedachtegoed indien nodig? Vertoef je meer in het verleden of toekomst dan het heden? Als je dat doet, wat brengt dit jou? Zou je ook meer uit je eigen leven willen halen door gebruik te maken van het NU? Ik ben benieuwd naar je reactie.

 

Liefs
Claire

 

Over de schrijver
In de Franse taal staat ‘clair(e)’ voor ‘helder’, ‘duidelijk’. En Claire is ook mijn naam. Vanaf mijn geboorte ben ik, net als ieder ander, in ontwikkeling. Onbewust en bewust. Vooral de laatste jaren ben ik zeer bewust bezig met datgene wat ik graag wil realiseren. Boven alles is dat 'gelukkig zijn'. Ik heb hoe langer hoe meer een helder inzicht verkregen in de koers die ik in mijn leven wil varen. Het is mij tevens duidelijk geworden dat ik zélf de richting en kwaliteit van mijn leven bepaal en dat ik hiervoor het heft in eigen handen kan en móet nemen. Dit gaat met vallen en opstaan, met teleurstelling en overwinning, met pijn en plezier. Graag wil ik je inspireren door het delen van mijn ervaringen en levenswijsheid. Liefs
Inge van der Woude
Door

Inge van der Woude

op 30 Sep 2016

Lieve Claire, ik heb deze blog met een glimlach gelezen. Het is me uit het hart gegrepen ;-) . Dat is ook telkens mijn dilemma bij het stellen van doelen. Soms heb ik best wel een doel, en daar ga ik dan ook 'doelgericht' mee aan de gang. Maar vaak 'doe ik maar wat', omdat ik ook weet, dat de mooiste dingen soms onverwacht en ongepland gebeuren. Zo heb ik nooit als doel gehad te verhuizen. We woonden ontzettend mooi in een prachtig appartement. Toch zijn we eind vorig jaar verhuisd naar de woning waar we nu wonen. Opeens - door de omstandigheden - 'bleek', dat we beter konden verhuizen. Vanaf dat moment was het natuurlijk wel een doel: verhuizen. Daar zijn we toen volledig voor gegaan, en nu wonen we naar volle tevredenheid al weer 8 maanden (en 1 dag ;-) ) in dit nieuwe huis. Opeens kwam dat doel voorbij; ongepland ;-) Dus ik leef graag in het NU, met af en toe een doel wat langskomt, en waar ik dan voor ga. (Zowel in het groot als in het klein.) Ik wil inderdaad erg graag ZIJN i.p.v. DOEN. (Vandaar ook mijn keuze om te coachen in het 'Zijn wie je bent' - zie mijn website ;-) ).

Claire en Arie Seelen
Door

Claire en Arie Seelen

op 02 Oct 2016

Dank je wel voor je reactie Inge, ben er blij mee. Goed te lezen dat je soms ook worstelt met 'doen' en 'zijn' :)

Maria
Door

Maria

op 30 Sep 2016

Hoi Claire, wat een herkenbaar punt. Je beschrijft t ook zo mooi. Ergens moet er toch een balans zitten alleen heb ik m niet gevonden. Zou dat ook een leeftijd dingetje zijn?

Claire en Arie Seelen
Door

Claire en Arie Seelen

op 30 Sep 2016

Hallo Maria, op de eerste plaats bedankt voor je reactie. Ik begrijp niet precies de opmerking over balans, dus vooralsnog blijf ik het antwoord schuldig. :)Liefs

Maria
Door

Maria

op 03 Oct 2016

Hoi Claire, ja dat had ik er ook niet bij gezet. Wat ik een lastige vind is de balans tussen handelen vanuit kracht ipv macht (zoals jij schrijft) Het herkennen van het verschil en van daaruit de acties doen.

Rosine
Door

Rosine

op 30 Sep 2016

Hey Claire, wat goed dat je dit opneemt. Zelf probeer ik doelen te stellen (dat is sowieso een "beroepsziekte" van coaches denk ik ;-) ) die naar m'n gevoel goed zijn. Zodra ik voel dat het niet meer goed zit, ga ik bijstellen. De moment dat ik niet meer BEN en enkel nog DOE raak ik soms m'n gevoel kwijt en dan komt de verwarring idd al snel achter de hoek. Dus ik probeer om zo veel mogelijk te zijn wanneer ik mijn doelen stel en ze evalueer, en te doen om de stappen te zetten die ik kan en moet zetten (want anders gebeurt er niets!). Geweldig verwarrend onderwerp om een uitleg over te geven, maar gelukkig komt er na altijd de helderheid ;-)

Claire en Arie Seelen
Door

Claire en Arie Seelen

op 02 Oct 2016

Dank je wel voor je reactie Rosine. Ik begrijp wat je bedoelt. Ik werk zelf meer en meer met het zetten van intenties (doel). Zo weten ik en het universum wat ik graag wil. Doordat ik de intentie weet kan ik deze loslaten! Liefs

Renée Daniëls
Door

Renée Daniëls

op 30 Sep 2016

Ik heb een ander dilemma, maar toch ook weer niet. ;-) Jarenlang heb ik behoorlijk onbewust geleefd - en daardoor erg in het nu. Dat heeft me veel goeds gebracht, maar naast diverse andere minder prettige dingen (recentelijk) ook een burn-out. Ik probeer dus juist wat bewuster te leven. Met zowel een richting (gesteld doel) als met de ruimte en mogelijkheid om kansen in het nu aan te pakken. Ook een vorm van balans. Zo ga ik ook graag op (kampeer-)vakantie: ik weet waar ik op een bepaalde datum uit wil komen en grofweg via welke weg. Maar we reserveren niks en als het ergens leuk is, blijven we wat langer.

Claire en Arie Seelen
Door

Claire en Arie Seelen

op 02 Oct 2016

Dank je wel voor je reactie Renée. Alles is goed, zolang jij je er maar goed bij voelt. Liefs

Reactie plaatsen