Wat elke vrouw moet weten over het dragen van bh's

Wat elke vrouw moet weten over het dragen van bh's

Ik weet niet hoe het met jou is maar als ik de hele dag een knellende BH heb gedragen dan voelt het als een bevrijding als deze ’s avonds uit kan. Ik houd van mooie beugel bh’s en mijn favoriete BH’s zijn die van Marlies Dekkers. Sexy en origineel maar niet altijd comfortabel.

Beugel – BH als antenne!

Afgelopen jaar leerde ik tijdens een workshop van Dr. Darrell Wolfe ik dat beugel bh’s als een antenne kunnen werken.

We zijn ons minder of niet bewust van het feit dat we 24 uur per dag bloot staan aan straling. Je kunt denken aan straling van zendmasten, WIFI, computers, mobiele telefoons, elektrische apparaten, (electro) – magnetische straling en ga zo maar door.

De beugel van een beha werkt als een geleider van deze straling naar de lymfeklieren. Daardoor wordt de kans op bijvoorbeeld lymfeklierkanker verhoogd.

De boodschap van Darrell was duidelijk: NO UNDERWIRED BRA’s. Tja, ik dacht onmiddellijk aan mijn mooie collectie en vervolgens, ‘het zal wel meevallen‘.

Toch bleef zijn uitspraak me achtervolgen, het liet me niet los. ‘Toevallig’ kwamen mij verschillende artikelen onder ogen die over dit onderwerp handelden. Ook sprak ik een aantal vrouwen die overgestapt zijn op het dragen van beugel-vrije comfortabele bh’s.

Bevrijden of knellen?

bevrijd je borstenOverigens is het niet alleen de straling die negatieve gevolgen
kan hebben voor ons lichaam en de borsten. Nee, ook het knellende effect van een BH is niet goed. Overigens betreft het hier alle BH’s, dus niet alleen de beugel BH.

Lymfestroom

Het is dus een feit dat bijna alle BH’s knellen en dat belemmert de optimale werking van de lymfestroom. Ter verduidelijking volgt een korte beschrijving hoe de lymfestroom werkt:

Lymfe is een helder, waterig vocht dat wordt gevormd uit ons bloed. Het druppelt uit onze bloedvaten in ons lichaam. Daar houdt het ons lichaamsweefsel vochtig en geeft het voedingsstoffen aan onze lichaamscellen.

In de lymfe zitten ook lymfocyten, speciale cellen die ziektekiemen aanvallen en vernietigen zodat we niet ziek worden. Als de lymfe zijn werk in ons lichaam heeft gedaan, wordt het in de lymfevaten opgevangen en vervoerd naar de lymfeklieren.

Hier wordt de lymfe schoongemaakt van afvalstoffen, ziektekiemen (bacteriën, virussen) en bijvoorbeeld stukjes dode lichaamscellen. Daarna gaat het schone vocht weer terug naar onze bloedvaten. Via onze nieren en blaas plassen we het vocht weer uit. *

Het lymfevocht kan alleen worden voortgestuwd door middel van spierbewegingen. Het lymfevocht stroomt dus niet vanzelf. Een blokkade, zoals bijvoorbeeld een strak zittende bh, kan de lymfestroom belemmeren.

Het gevolg kan zijn dat afvalstoffen in je lichaam blijven, specifieker aangeduid in je borsten. Dit in combinatie met bijvoorbeeld een ongezond eet- en beweegpatroon kan op den duur problemen veroorzaken zoals vermoeidheid, futloosheid, hoofdpijn, stress onwel zijn en op de lange termijn zelfs ziekte.

Intern littekenweefsel

Er kunnen echter ook nog andere problemen ontstaan, dat weet ik uit eigen ervaring. Een te strakke bh kan een verharding van bindweefsel of intern littekenweefsel veroorzaken. Dit littekenweefsel hoort niet in het lichaam en veroorzaakt in ieder geval pijnlijke verhardingen en belemmert eveneens een goede doorstroming in/naar de borsten.

De juiste maat?

Inmiddels is het kledingstuk echter niet meer weg te denken als onderdeel van onze kledingkeuze. Sterker nog het wordt door velen gezien als een must. Een heel groot gedeelte van de Westerse vrouwen draagt dagelijks een BH.

Uit onderzoek van TNS Nipo onder duizend vrouwen blijkt echter dat maar liefst zeventig procent van de vrouwen een verkeerde beha-maat draagt. Ruim een kwart van de onderzochte groep heeft zelfs nooit de moeite genomen haar beha-maat te laten opmeten.

Het dragen van een verkeerde maat kan vervelende gevolgen hebben zoals irritatie, afknellen (met alle bovenbeschreven gevolgen) en pijn aan nek- en/of schouders.

Overigens is het niet bewezen dat het dragen van een BH het ‘hangen en uitzakken’ van de borsten vertraagt. Frans onderzoek **  heeft dan weer aangetoond dat dit juist niet waar is en dat het tegenovergestelde gebeurt.

Wat te doen?

  • Kies voor comfortabele bh’s en/of in ieder geval een goed passende.
    Ik laat me het liefst adviseren door een deskundige verkoopster in een betere lingerie-winkel. Iemand die er verstand van heeft en mij de juiste maat kan aanbevelen. Inmiddels heb ik een drietal comfort bra’s gekocht. Beugel- en knelvrij, het zit heerlijk en heeft toch een mooie cup vorm.
  • Slaap NOOIT met je beha aan.
    Nergens voor nodig. Er is geen medisch bewijs dat het dragen van een beha het hangen van borsten voorkomt omdat de borst zelf geen spier is. Omhoog houden is daarom onmogelijk. Kies voor een verstevigend effect op regelmatige basis voor borstspier-oefeningen.
  • Kies af en toe voor een bh-loze dag.
    Gewoon een keertje helmaal niets. Wellicht helpt de bevinding je dat uit het eerder genoemde Franse onderzoek gebleken is dat vrouwen die geen beha dragen zelfs stevigere borsten hebben.
  • Masseer regelmatig je borsten.
    Zo stimuleer je de lymfestroom, afvoer van afvalstoffen en de toevoer van voedingsstoffen.***
  • Eet gezond gevarieerd liefst biologische levend voedsel
    Zorg ervoor dat je dieet voor 80% uit groenten en fruit bestaat. Vermijdt bewerkt, gefrituurd en onnatuurlijke voeding. Geen pakjes, blikjes, zakjes en potjes.
  • Drink minstens 2 liter gestructureerd water per dag.
    Dit helpt je de afvalstoffen te verwijderen. Het belang van water is vele malen groter dan je beseft.
  • Beweeg regelmatig
    Het stimuleert een goede doorstroming van de lymfestroom. Elke dag 30 minuten is ideaal. Kies voor beweging die je leuk vindt. Wandelen, yoga, bouncen (mini-trampoline) en het gebruik van een twister is ideaal.

Wat ga jij doen?

Mijn BH-gedrag is gewijzigd. Ik draag tegenwoordig 70% van de tijd comfort bra’s. Voor feesten, speciale gelegenheden en sommige kledingstukken kies ik wel bewust voor de beugel bh. Sowieso volg ik de hierboven gegeven richtlijnen.

Wat ga jij doen met het dragen en kiezen van BH’s nu je deze wetenschap hebt? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Liefs
Claire

 

 

* bron: praktijkhomeostase.nl/lymfe-meten
** Jean-Denis Rouillon, Universiteit van Besançon
*** Klik hier voor een goede beschrijving hoe je zo’n massage doet.

Over de schrijver
In de Franse taal staat ‘clair(e)’ voor ‘helder’, ‘duidelijk’. En Claire is ook mijn naam. Vanaf mijn geboorte ben ik, net als ieder ander, in ontwikkeling. Onbewust en bewust. Vooral de laatste jaren ben ik zeer bewust bezig met datgene wat ik graag wil realiseren. Boven alles is dat 'gelukkig zijn'. Ik heb hoe langer hoe meer een helder inzicht verkregen in de koers die ik in mijn leven wil varen. Het is mij tevens duidelijk geworden dat ik zélf de richting en kwaliteit van mijn leven bepaal en dat ik hiervoor het heft in eigen handen kan en móet nemen. Dit gaat met vallen en opstaan, met teleurstelling en overwinning, met pijn en plezier. Graag wil ik je inspireren door het delen van mijn ervaringen en levenswijsheid. Liefs
Esther Molenaar
Door

Esther Molenaar

op 09 May 2017

Uhm, ik vind het nogal een lastige kwestie. Ik weet dat BH's een knellende werking hebben en ik ben dan ook blij dat ik dat ding 's avonds uit mag doen. MAAR ik heb een groter dan gemiddelde boezem en ik vind het uitermate vervelend om zonder BH te lopen. Zweterig en plakkerig onder de borsten en zonder steun doet het bij mij gewoon zeer. Er wordt te licht (grappige woordkeuze) gedacht over het niet dragen van BH's en vrouwen met een grote boezem. Dus bij mij blijft de BH gewoon aan, ook als het warm is (juist als het warm is). 's Avonds en 's nachts uit. Verder ga ik alleen maar voor comfort. Dus een passend BH zonder beugel.

Claire en Arie Seelen
Door

Claire en Arie Seelen

op 09 May 2017

Lieve Esther Ja, ik kan volledig begrijpen dat 'grotere borsten' extra en andere aandacht vragen. Ik denk dat het belangrijk is om te doen wat 'goed' voelt. En dat doe je! Het gaat ook niet zozeer om 'goed of fout' handelen. Het gaat om de beste keuze voor jou. Dank je wel voor het delen van jouw gedachten. Liefs Claire

J A
Door

J A

op 09 May 2017

Lieve Claire, wat een heerlijk artikel. Mijn borsten waren niet echt van een formaat dat ze serieuze ondersteuning nodig hadden, daarentegen m'n tepels konden wel enige bedekking hebben, want daar werd ik wel altijd verlegen van. Ik geloof inderdaad dat het zeer zeker goed is om niet altijd ingepakt te zijn. Maar vooral: wanneer wel dan inderdaad met de juiste maat. Ikzelf merk dat deze de laatste jaren ook kan veranderen en dus regelmatig dit moeten nakijken. Mijn dochter begint ze ook nodig te hebben en met haar zal ik vanaf het begin haar de uitleg geven en zo lang mogelijk beugel loos blijven.

Claire en Arie Seelen
Door

Claire en Arie Seelen

op 09 May 2017

Hey lieve J Wat leuk om van je te lezen. De juiste maat BH kiezen is zeker essentieel en ja, de grootte van de borsten veranderen gaandeweg door allerlei factoren. Dus tussentijds 'meten' is een prima advies. Super dat jouw dochter beter geïnformeerd is dan wij in onze jongere jaren. Heel veel liefs en hopelijk zien we elkaar weer eens :) Claire

J A
Door

J A

op 09 May 2017

Hi Claire, bedankt voor weer eens een heerlijk artikel. Ja ik hou van lingerie altijd al gedaan. Mijn borsten waren niet het formaat dat ze de ondersteuning echt hard nodig hadden. Maar mijn tepels echter, die zorgden voor de verlegenheid. Met als gevolg dat ik lang harde cups droeg, maar niet echt comfortabel zat. Maar met ouder worden, kinderen krijgen. Waren er de veranderingen. Volume, rekbaarheid, stevigheid alles veranderd. Maar dankzij de zelfvertrouwen die ik van het mamaschap kreeg en daarmee de acceptatie van mijn nieuwe lichamelijke ik, ben ik mijn lichaam en borsten dus liefdevoller gaan behandelen. Zachte bh's gaan dragen, regelmatig opmeten, inderdaad geen geknel of geforceer. Maar het is een heerlijke verademing.

Renée Daniëls
Door

Renée Daniëls

op 09 May 2017

Mooi artikel, Claire. Ik hoef niet na te denken over 'af en toe een BH-loze dag': ik draag er alleen eentje als ik de deur uitga. En aangezien ik vanuit huis werk ... ;-) Door de jaren heen heb ik gemerkt dat beugelloze BH's niet mijn favoriet zijn. Met die dingen loop ik de hele tijd te sjorren en te trekken om ze weer op hun plek te krijgen. Mijn sportBH is nu nog de enige beugelloze die ik heb. Binnenkort maar weer 'ns op pad voor een Marlies Dekkers, want dat is voor mij juist degene die het lekkerste zit. Nou ja, op pad: met mijn afwijkende maat (70F/G) is het meer een queeste, die ik het liefste helemaal niet zou ondernemen ...

Claire en Arie Seelen
Door

Claire en Arie Seelen

op 10 May 2017

Dank je wel lieve Renée voor jouw reactie. Zo zie je maar dat we allemaal zo de keuze maken die het beste bij ons past. In dit geval met BH-keuze. En dat is maar goed ook. Succes met het vinden van een leuke en goed passende BH. Liefs Claire

Indra
Door

Indra

op 10 May 2017

Mooi helder geschreven Claire! Belangrijke kennis tot bewustzijn voor de vrouwen. Ik ga m delen in mijn vrouwengroep tsjikkie. Dankjewel. Liefs Indra

Claire en Arie Seelen
Door

Claire en Arie Seelen

op 10 May 2017

Lieve Indra Dank je wel voor je leuke reactie. Top dat je deze blog deelt in jouw netwerk. Hoe meer vrouwen bewust zijn, hoe meer vrouwen bewust een keuze kunnen maken. Liefs Claire

Inge
Door

Inge

op 12 May 2017

Helder verhaal Claire, dank je wel. Ik heb er nooit zo (echt) bij stil gestaan. Ik heb inderdaad ook wel, dat ik hem 's avonds uit doe (als ik toch 'niemand' meer zie ;-) ), maar ben me er nooit zo echt van bewust geweest dat het ook ongezond zou kunnen zijn. Dank je wel voor dit mooie artikel. Ik ga er nu bewuster over nadenken.

Claire en Arie Seelen
Door

Claire en Arie Seelen

op 13 May 2017

Dank je wel voor je reactie Inge. Fijn dat je wat bewuster bent! Liefs Claire

Reactie plaatsen