Claire Seelen
05/09/2017
4 min
11

Wat elke vrouw moet weten over het dragen van bh's

05/09/2017
4 min
11

Ik weet niet hoe het met jou is maar als ik de hele dag een knellende BH heb gedragen dan voelt het als een bevrijding als deze ’s avonds uit kan. Ik houd van mooie beugel bh’s en mijn favoriete BH’s zijn die van Marlies Dekkers. Sexy en origineel maar niet altijd comfortabel.

Beugel – BH als antenne!

Afgelopen jaar leerde ik tijdens een workshop van Dr. Darrell Wolfe ik dat beugel bh’s als een antenne kunnen werken.

We zijn ons minder of niet bewust van het feit dat we 24 uur per dag bloot staan aan straling. Je kunt denken aan straling van zendmasten, WIFI, computers, mobiele telefoons, elektrische apparaten, (electro) – magnetische straling en ga zo maar door.

De beugel van een beha werkt als een geleider van deze straling naar de lymfeklieren. Daardoor wordt de kans op bijvoorbeeld lymfeklierkanker verhoogd.

De boodschap van Darrell was duidelijk: NO UNDERWIRED BRA’s. Tja, ik dacht onmiddellijk aan mijn mooie collectie en vervolgens, ‘het zal wel meevallen‘.

Toch bleef zijn uitspraak me achtervolgen, het liet me niet los. ‘Toevallig’ kwamen mij verschillende artikelen onder ogen die over dit onderwerp handelden. Ook sprak ik een aantal vrouwen die overgestapt zijn op het dragen van beugel-vrije comfortabele bh’s.

Bevrijden of knellen?

bevrijd je borstenOverigens is het niet alleen de straling die negatieve gevolgen
kan hebben voor ons lichaam en de borsten. Nee, ook het knellende effect van een BH is niet goed. Overigens betreft het hier alle BH’s, dus niet alleen de beugel BH.

Lymfestroom

Het is dus een feit dat bijna alle BH’s knellen en dat belemmert de optimale werking van de lymfestroom. Ter verduidelijking volgt een korte beschrijving hoe de lymfestroom werkt:

Lymfe is een helder, waterig vocht dat wordt gevormd uit ons bloed. Het druppelt uit onze bloedvaten in ons lichaam. Daar houdt het ons lichaamsweefsel vochtig en geeft het voedingsstoffen aan onze lichaamscellen.

In de lymfe zitten ook lymfocyten, speciale cellen die ziektekiemen aanvallen en vernietigen zodat we niet ziek worden. Als de lymfe zijn werk in ons lichaam heeft gedaan, wordt het in de lymfevaten opgevangen en vervoerd naar de lymfeklieren.

Hier wordt de lymfe schoongemaakt van afvalstoffen, ziektekiemen (bacteriën, virussen) en bijvoorbeeld stukjes dode lichaamscellen. Daarna gaat het schone vocht weer terug naar onze bloedvaten. Via onze nieren en blaas plassen we het vocht weer uit. *

Het lymfevocht kan alleen worden voortgestuwd door middel van spierbewegingen. Het lymfevocht stroomt dus niet vanzelf. Een blokkade, zoals bijvoorbeeld een strak zittende bh, kan de lymfestroom belemmeren.

Het gevolg kan zijn dat afvalstoffen in je lichaam blijven, specifieker aangeduid in je borsten. Dit in combinatie met bijvoorbeeld een ongezond eet- en beweegpatroon kan op den duur problemen veroorzaken zoals vermoeidheid, futloosheid, hoofdpijn, stress onwel zijn en op de lange termijn zelfs ziekte.

Intern littekenweefsel

Er kunnen echter ook nog andere problemen ontstaan, dat weet ik uit eigen ervaring. Een te strakke bh kan een verharding van bindweefsel of intern littekenweefsel veroorzaken. Dit littekenweefsel hoort niet in het lichaam en veroorzaakt in ieder geval pijnlijke verhardingen en belemmert eveneens een goede doorstroming in/naar de borsten.

De juiste maat?

Inmiddels is het kledingstuk echter niet meer weg te denken als onderdeel van onze kledingkeuze. Sterker nog het wordt door velen gezien als een must. Een heel groot gedeelte van de Westerse vrouwen draagt dagelijks een BH.

Uit onderzoek van TNS Nipo onder duizend vrouwen blijkt echter dat maar liefst zeventig procent van de vrouwen een verkeerde beha-maat draagt. Ruim een kwart van de onderzochte groep heeft zelfs nooit de moeite genomen haar beha-maat te laten opmeten.

Het dragen van een verkeerde maat kan vervelende gevolgen hebben zoals irritatie, afknellen (met alle bovenbeschreven gevolgen) en pijn aan nek- en/of schouders.

Overigens is het niet bewezen dat het dragen van een BH het ‘hangen en uitzakken’ van de borsten vertraagt. Frans onderzoek **  heeft dan weer aangetoond dat dit juist niet waar is en dat het tegenovergestelde gebeurt.

Wat te doen?

 • Kies voor comfortabele bh’s en/of in ieder geval een goed passende.
  Ik laat me het liefst adviseren door een deskundige verkoopster in een betere lingerie-winkel. Iemand die er verstand van heeft en mij de juiste maat kan aanbevelen. Inmiddels heb ik een drietal comfort bra’s gekocht. Beugel- en knelvrij, het zit heerlijk en heeft toch een mooie cup vorm.
 • Slaap NOOIT met je beha aan.
  Nergens voor nodig. Er is geen medisch bewijs dat het dragen van een beha het hangen van borsten voorkomt omdat de borst zelf geen spier is. Omhoog houden is daarom onmogelijk. Kies voor een verstevigend effect op regelmatige basis voor borstspier-oefeningen.
 • Kies af en toe voor een bh-loze dag.
  Gewoon een keertje helmaal niets. Wellicht helpt de bevinding je dat uit het eerder genoemde Franse onderzoek gebleken is dat vrouwen die geen beha dragen zelfs stevigere borsten hebben.
 • Masseer regelmatig je borsten.
  Zo stimuleer je de lymfestroom, afvoer van afvalstoffen en de toevoer van voedingsstoffen.***
 • Eet gezond gevarieerd liefst biologische levend voedsel
  Zorg ervoor dat je dieet voor 80% uit groenten en fruit bestaat. Vermijdt bewerkt, gefrituurd en onnatuurlijke voeding. Geen pakjes, blikjes, zakjes en potjes.
 • Drink minstens 2 liter gestructureerd water per dag.
  Dit helpt je de afvalstoffen te verwijderen. Het belang van water is vele malen groter dan je beseft.
 • Beweeg regelmatig
  Het stimuleert een goede doorstroming van de lymfestroom. Elke dag 30 minuten is ideaal. Kies voor beweging die je leuk vindt. Wandelen, yoga, bouncen (mini-trampoline) en het gebruik van een twister is ideaal.

Wat ga jij doen?

Mijn BH-gedrag is gewijzigd. Ik draag tegenwoordig 70% van de tijd comfort bra’s. Voor feesten, speciale gelegenheden en sommige kledingstukken kies ik wel bewust voor de beugel bh. Sowieso volg ik de hierboven gegeven richtlijnen.

Wat ga jij doen met het dragen en kiezen van BH’s nu je deze wetenschap hebt? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Liefs
Claire

 

 

* bron: praktijkhomeostase.nl/lymfe-meten
** Jean-Denis Rouillon, Universiteit van Besançon
*** Klik hier voor een goede beschrijving hoe je zo’n massage doet.

Reacties
Categorieën