09 juli 2017 
3 min. leestijd

'Wat ben je toch een stomme trut!'

'Wat ben je toch een stomme trut!'

Ria*, stel dat er een manier is dat jij je veel beter kunt voelen, zou je daar wat meer over willen weten?’ Ria knikt gretig ja! ‘Wat heb je er voor over als jij je beter voelt’? Haar antwoord komt sneller als het geluid: ‘Àlles‘.

Ria is een 83 jarige kennis van ons die recent een stevige tia heeft gehad en tevens kampt met vele lichamelijke problemen zoals; bursitis, rugklachten en extreme vermoeidheid. Ze is ‘op’ en dringend toe aan rust. Dat kan echter niet want ze ‘moet‘ nog zoveel van zichzelf.

In ieder geval is haar antwoord voor ons aanleiding om haar iets meer te vertellen over acties die ze kan ondernemen om zich beter te voelen. Gaandeweg dit gesprek horen we hoe ‘streng‘ ze is voor zichzelf. Iets wat we al wisten, maar in de praktijk nog erger is dan we dachten.

Wat ben je toch een stomme trut

Als ze bijvoorbeeld iets laat vallen, zegt ze tegen zichzelf: ‘Wat ben je toch een stomme trut! Zo noemt ze nog een aantal voor ons schokkende veroordelingen waarmee ze zichzelf regelmatig afwijst. Geen wonder dat zij zich zo ellendig voelt. Meer zelf-liefde is hier een duidelijk gewenste heelmeester.

Op een bepaalde moment pak ik (Claire) haar bij de hand en zeg zachtjes en liefdevol tegen haar: ‘Loop even met mij mee naar de spiegel‘. Ze kijkt verbaasd maar volgt me toch gedwee. Als we voor de spiegel staan, vraag ik haar om zichzelf in de spiegel aan te kijken en de volgende zin uit te spreken: ‘ Lieve Ria, ik houd van je‘. Abrupt trekt ze haar hand terug en met een ontdane uitdrukking op haar gezicht roept ze: ‘Oh nee, dat doe ik niet‘.

Op mijn vraag waarom niet antwoordt ze: ‘Omdat ik niet van mezelf houd‘. De aap is uit de mouw. Hier wringt een hele grote schoen. Als zij bereid is om aan het vergroten van haar eigenliefde te werken, weten wij zeker dat zij zich veel beter zal voelen. Het regent echter ‘mitsen en maren’ dus dat biedt weinig goede vooruitzichten. Voordat we weggaan belooft ze ons toch om te gaan oefenen.

Enkele dagen later horen we dat ze ‘het niet kan‘. Volgens ons is het niet zozeer een kwestie van kunnen maar willen. Daarnaast kan ze gewoonweg niet geloven dat meer eigenliefde de sleutel is naar een kwalitatief beter en gezonder leven. Ook op haar 83e! Omdat wij haar niet willen overtuigen van ons gelijk laten we de situatie voor wat het is. We hebben immers ons beste beentje voorgezet. De keuze is nu aan haar.

Liefde heelt alle wonden

Als liefde jouw ‘probleem’ niet kan oplossen dan kan geen enkele hoeveelheid boosheid, frustratie of woede dit.  En hier zijn we op het punt aangeland waar wij het eigenlijk over willen hebben. Velen zijn zo geïndoctrineerd door hun opvoeding en ‘het systeem’ dat ze bijna elk antwoord voor een lichamelijk of geestelijk probleem buiten zichzelf zoeken.

De kunst van ‘open’ in het leven staan is weinig mensen gegeven. We hebben meteen onze mening en oordelen klaar, gebaseerd op een disfunctioneel overtuigingen-systeem dat ontstaan is in onze eerste 7 levensjaren.

We geloven blindelings in de politieke bestuurders, de kerk, de medici, de farmaceutische- en voedsel industrie. Maar we geloven niet in ons eigen ongelimiteerde potentieel om waarlijk elke situatie te kunnen keren en een fantastisch gelukkig leven te creëren.

Os-Mentaliteit

De behoefte aan goedkeuring, je aan willen passen en dingen persoonlijk nemen is afgedwongen in onze opvoeding, voordat we konden lopen of praten. Dit noemt men de ‘Os-Mentaliteit’.

Onze vraag aan jou is nu: ‘Hoe vaak heb jij zelf-liefde beoefend in jouw leven’? Velen zeggen: ‘Heel eerlijk gezegd, nooit’. Duizenden mensen geven op deze vraag dit antwoord en vragen: ‘Hoe ziet dat eruit, hoe voelt dat, hoe start ik hiermee?

Wij pleiten absoluut niet om ons meteen op ons woord te geloven, alhoewel :).
Wat wij je vragen is om gewoonweg niet alles voor zoete koek te slikken en op onderzoek uit te gaan. Om bewust eens stil te staan bij de wijze waarop jij leeft en in het leven staat. Leef je vanuit je hart, ben je trouw aan jezelf en voel jij dat jouw handelen vanuit jezelf komt? Of dans jij grotendeels naar de pijpen van de anderen omdat je bang bent ‘buiten het systeem, de groep of je familie’ te vallen.

Vele droevige voorbeelden

We kunnen nog behoorlijk wat andere droevige voorbeelden uit onze naaste omgeving benoemen. Lieve waardevolle mensen van alle leeftijden die gediagnostiseerd worden met kanker of een andere akelige ziekte. Die uit angst kiezen voor chemo of een andere nare behandeling. Of ze ondernemen gewoonweg geen actie meer en spreken uit dat ze een mooi leven gehad hebben en gereed zijn voor de dood!

Natuurlijk, soms ben je gewoonweg klaar hier op aarde en mag je vertrekken naar hogere sferen. Maar vaak vraagt een moeilijke situatie om te veranderen. Juist in een crisis situatie is het belangrijk om liefdevol voor jezelf te kiezen en inwaarts te keren om de antwoorden te vinden. Deze zijn er je hoeft ze alleen maar te ont-dekken.

Dus laten we samen de eerste liefdevolle stapjes zetten in de kunst van zelf-liefde. Waar jij de belangrijkste persoon op deze aardbol bent. En je vanaf nu emoties en pijn verwerkt via je hart en van daaruit naar je rechter kant van je hersenen. Dit is de creatieve kant van je hersenen, ook wel bekend als ‘De Leeuw’. Alleen op die manier kun je de beste besluiten nemen.

Als je vanuit je hart leeft vindt jij je passie en wordt je ‘de schepper’ van je leven zoals bedoeld is.

Liefs
Claire en Arie
Verjongingsexperts

PS:
We zijn eigenlijk wel benieuwd waar jij voor kiest: De Os- of Leeuw mentaliteit?

* Ria is niet de echte naam van onze kennis. Graag beschermen we haar privacy door haar een fictieve naam te geven.

Over de schrijver
In de Franse taal staat ‘clair(e)’ voor ‘helder’, ‘duidelijk’. En Claire is ook mijn naam.Vanaf mijn geboorte ben ik, net als ieder ander, in ontwikkeling. Onbewust en bewust. Vooral de laatste jaren ben ik zeer bewust bezig met datgene wat ik graag wil realiseren. Boven alles is dat 'gelukkig zijn'.Ik heb hoe langer hoe meer een helder inzicht verkregen in de koers die ik in mijn leven wil varen. Het is mij tevens duidelijk geworden dat ik zélf de richting en kwaliteit van mijn leven bepaal en dat ik hiervoor het heft in eigen handen kan en móet nemen. Dit gaat met vallen en opstaan, met teleurstelling en overwinning, met pijn en plezier.Graag wil ik je inspireren door het delen van mijn ervaringen en levenswijsheid.Liefs
Esther Molenaar
Door

Esther Molenaar

op 10 Jul 2017

Ik KIES de Leeuw-mentaliteit, maar merk dat ik nog te vaak in de os schiet. Dan twijfel ik te veel aan mezelf en laat me leiden door die ene persoon die me de grond in boort. Voor het 'gemak' laat ik dan die andere 10 die van me houden en me ondersteunen en laten groeien en bloeien links liggen, dar luister ik dan in eens niet meer naar. En die persoon die van mij houdt en mij ondersteunt en precies weet wat goed voor mij is, die zit in mij. Dat ben ik.DUS: ESTHER, ik hou van mij!

Truus
Door

Truus

op 11 Jul 2017

Mooi verwoord verhaal ! Gelukkig heb ik mezelf de ik leef bewust methode cadeau gedaan, nooit gedacht dat dit spiegelwerk, elke morgen elke avond, zoveel op zou leveren. Nooit gedacht dat ik dit zou gaan doen, met andere in mijn hoofd die dat gek zouden vinden. Het is een prachtige bewustwording en leer elke dag. Herhaling is voor mij iets heel moois.

Claire en Arie Seelen
Door

Claire en Arie Seelen

op 11 Jul 2017

Dank je wel voor je reactie Esther. Het is gewoonweg een kwestie van jezelf elke dag opnieuw liefdevol ondersteunen en bevestigen, met name in de moeilijke situaties. Dan neemt de "leeuw-mentaliteit' langzaam maar zeker het roer over. Liefs Claire en Arie

Truus
Door

Truus

op 11 Jul 2017

Mooi verwoord verhaal ! Gelukkig heb ik mezelf de ik leef bewust methode cadeau gedaan, nooit gedacht dat dit spiegelwerk, elke morgen elke avond, zoveel op zou leveren. Nooit gedacht dat ik dit zou gaan doen, met andere in mijn hoofd die dat gek zouden vinden. Het is een prachtige bewustwording en leer elke dag. Herhaling is voor mij iets heel moois.

Rosine
Door

Rosine

op 11 Jul 2017

Hey is zo gemakkelijk om toch altijd weer terug te vallen in dat keurslijf. Zo bang om mensen te verliezen wat je van houdt maar die je, als je jouw werkelijke kleuren laat zien, misschien verlaten. Het blijft een moeilijke evenwichtsoefening maar dat zelfliefde heel veel miserie kan oplossen, dat heb ik ondervonden en is een prachtige weg om in te slaan.

Claire en Arie Seelen
Door

Claire en Arie Seelen

op 11 Jul 2017

Hey lieve Rosine Wat leuk een reactie van jou te lezen. Ja, inderdaad 'liefde heelt alle wonden.' Liefs

Reactie plaatsen