22 januari 2019 
3 min. leestijd

Angst heeft vele gedaantes! Hoe zit dat eigenlijk?

Angst heeft vele gedaantes! Hoe zit dat eigenlijk?

Doordat angst vele gedaantes heeft kun je op het verkeerde been gezet worden. Wij kennen allemaal angst(en), het hoort bij het leven. Angst heeft namelijk ook een waarschuwende functie. Het laat ons weten wanneer een situatie gevaarlijk is en we van daaruit maatregelen moeten nemen. Bijvoorbeeld vluchten voor een brand. Deze angst hebben we dus nodig. We kennen echter ook een andere vorm van bang zijn, de onaangename wel te verstaan. Deze vrees kan de kwaliteit van je leven behoorlijk beïnvloeden en je vrijheid beperken.

In mijn vorige blog ‘Achter elke angst, ligt vrijheid op je te wachten‘ ben ik in algemene zin dieper ingegaan op een aantal aspecten van angst. Het is echter niet altijd eenvoudig om vast te stellen of jij bang bent. Angst kan zich namelijk vermommen, een andere gedaante aannemen. Anders gezegd: Jij vindt zelf, bewust of onbewust, een uitweg om niet met je angst te dealen. Als je niet weet dat je eigenlijk bang bent of je loopt er bewust voor weg, hoe kun je dan deze aanwezige angst oplossen. Het antwoord is natuurlijk dat dit heel lastig is of zelfs helemaal niet lukt.

Het is niet hip om bang te zijn

Een dingetje rondom angst is dat we niet willen toegeven dat we bang zijn. Het is niet hip om bang te zijn. We willen er dus niet voor uit komen, niet aan onszelf en zeker niet openlijk. We zijn dan namelijk bezorgd dat we niet begrepen of zelfs afgewezen worden. Dat is overigens ook weer een angst. In dit voorbeeld kunnen wij onze angsten maskeren door bijvoorbeeld overmatige zekerheid te tonen of door de angst weg te lachen.

De angst ontkennen is eigenlijk het onverstandigste dat we kunnen doen. Hierdoor is de kans aanwezig dat deze angst zich meer gaat manifesteren en zich ontwikkelt tot heuse paniekaanvallen. Hierbij spreek ik uit eigen ervaring. Jaren geleden was ik heel streng voor mezelf en ik mocht o.a. mijn emoties niet voelen laat staan tonen. Dit heb ik zo lang gedaan totdat mijn grens bereikt was en ik daadwerkelijk regelmatig overvallen werd door  allesoverheersende paniekaanvallen. Dat was een behoorlijk akelige ervaring. Natuurlijk kan er in eerste instantie niets gebeuren omdat het maar gevoelens zijn. Toch is het bijzonder bedreigend.

Naar de angst toegaan

Ik ben vrij snel uit deze paniek-situatie kunnen stappen door juist naar de angst toe te gaan, deze te erkennen en omarmen. Dat was de eerste keer behoorlijk spannend maar ik wist diep van binnen dat dit voor mij de enige uitweg was. Angst wil ons eigenlijk iets vertellen, het daagt ons uit om te groeien. In mijn geval was de les dat ik al mijn gevoelens mocht omarmen i.p.v. afwijzen. Hoe bewuster ik mij hiervan werd hoe meer ik de taal van angst ben gaan begrijpen.

Hoe neemt angst een andere gedaante aan?

Terug naar het aannemen van andere gedaantes (vermomming) van onze angst, hoe doen we dat?
Één manier heb ik al genoemd namelijk ontkennen dat je last hebt van angst. Hiermee zet jij jezelf op het verkeerde been en zal deze angst zich waarschijnlijk alleen maar meer gaan manifesteren. Een andere gedaante is de vermomming van ‘niet in actie komen’, luiheid om zomaar te zeggen. Wij hebben er dan zo geen zin in om de inspanning te leveren. We lopen juist weg van de situatie. Je zegt dan: ‘Ik doe het morgen wel of ik heb er nu even geen zin in‘.

Een andere wijze is door niet zelf de verantwoording te nemen. Het leven, de angst overkomt je, jij bent slachtoffer van de angst. Als jij deze overtuiging hebt dan neem je zonder meer geen actie. Je kunt er toch niets aan veranderen. Een vrij desastreuze houding die je waarschijnlijk van de regen in de drup helpt.

Het kan ook zomaar zijn dat je excuses hanteert om iets niet te doen vanuit angst. Je ziet het excuus als een belangrijke reden. Stel dat je een presentatie moet geven en je vindt dit doodeng. Een excuus kan dan zijn: ‘Ik heb te weinig tijd om mij goed voor te bereiden‘. Dit lijkt legitiem echter houd jij jezelf hiermee voor de gek.

Controle willen hebben over zo goed als elke situatie is ook een manier die je weghoudt van je angst. Je haalt echt alles uit de kast om je leven volgens jouw inzichten te laten verlopen. Je plant zorgvuldig jouw dag. Het probleem hierbij is dat dit een schijnzekerheid is en deze jou weinig ruimte overlaat om echt te leven. Je blokkeert eigenlijk de altijd aanwezige levensstroom. Het kan zomaar zijn dat jij door overmatige controle misloopt wat je eigenlijk nodig hebt.

Verdoven van angst

Verder zijn we erg goed in het verdoven van de onaangename gevoelens die gepaard gaan met angst. We kunnen hiervoor legio manieren aangrijpen, zoals: keihard werken, overmatig tv-kijken, drugs, alcohol, medicijnen, snoepen of veel eten. Kortom alles wat jou helpt om de angst maar niet te hoeven voelen. Dat dit geen goede strategie is zal duidelijk zijn.

Er is maar één weg en dat is ja zeggen tegen jouw angst. Ik ben er inmiddels expert in geworden. Wat ik doe kun jij aanstaande Donderdag 24 januari 2019 om 20.00 uur beluisteren. Ik geef dan een gratis online Masterclass ‘Angst en Paniek de Baas! Kan dat?’
Zin om deel te nemen? KLIK HIER  voor meer informatie of om je aan te melden.

 

Daar waar je het meest bang voor bent, ligt waarschijnlijk ook jouw grootste groei‘.

 

Liefs

 

 

Over de schrijver
In de Franse taal staat ‘clair(e)’ voor ‘helder’, ‘duidelijk’. En Claire is ook mijn naam. Vanaf mijn geboorte ben ik, net als ieder ander, in ontwikkeling. Onbewust en bewust. Vooral de laatste jaren ben ik zeer bewust bezig met datgene wat ik graag wil realiseren. Boven alles is dat 'gelukkig zijn'. Ik heb hoe langer hoe meer een helder inzicht verkregen in de koers die ik in mijn leven wil varen. Het is mij tevens duidelijk geworden dat ik zélf de richting en kwaliteit van mijn leven bepaal en dat ik hiervoor het heft in eigen handen kan en móet nemen. Dit gaat met vallen en opstaan, met teleurstelling en overwinning, met pijn en plezier. Graag wil ik je inspireren door het delen van mijn ervaringen en levenswijsheid. Liefs
Reactie plaatsen