13 februari 2019 
2 min. leestijd

Het TV-programma 'First Dates' is een geweldige leerschool!

Het TV-programma 'First Dates' is een geweldige leerschool!

Ik kijk heel graag naar het programma ‘First Dates’ en dan de Engelse versie.
Het programma volgt stellen die een blind date hebben met elkaar en voor het eerst samen op date gaan. De meest uiteenlopende vrijgezellen met zeer diverse achtergronden en motivatie om aan het programma mee te doen nemen deel. Vanuit een match tussen twee kandidaten kun je zien of de vonk tijdens een etentje over slaat of toch niet?

Wie zoekt die vindt

Ik vind met name de motieven die de vrijgezellen hanteren bijzonder interessant. 8 van de 10 keer zoekt men namelijk een partner om het tekort dat men in zichzelf ervaart te vinden. Je begrijpt het al ‘dat lukt uiteraard niet’. Natuurlijk op het eerste oog tref je de ideale man of vrouw. De kans is echter groot dat deze persoon precies op die knoppen gaat duwen die voor jouw groei en ontwikkeling nodig zijn.

Jij ervaart dit als heel onprettig en wordt boos op je partner. In feite zijn die rode knoppen niets anders dan onontgonnen gebieden in jouw innerlijk. Deze vragen namelijk om door jou onderzocht worden.

Interessant in dit kader is de volgende vraag: ‘Wat maakt het dan dat jij op een bepaalde manier reageert?’
Heeft dat met hem te maken of is hij alleen een trigger. Vaak is dit laatste het geval. Het zijn oude wonden ontstaan in je jeugd die gezien, verwerkt en geheeld willen worden. Als je vanuit een open houding in welke relatie dan ook staat dan ontdek je beslist wat de boodschap voor jou is.

De sleutels voor een goede relatie

Heel eerlijk gezegd kan jij pas een fantastische relatie hebben als jij een uitstekende relatie met jezelf hebt. Dit wil zeggen dat jij jezelf de belangrijkste persoon vindt en ook zo handelt. Jij vult jezelf met eigenliefde om vervolgens deze te kunnen geven aan de ander, onvoorwaardelijk en vrij. Als jouw oude kwetsuren nog niet geheeld zijn dan is het echter lastig om onvoorwaardelijk te zijn in een relatie. Je hebt verwachtingen, je vraagt en je eist. Een relatie is geven, verwoorden wat je bezig houdt, niets verwachten en je partner loslaten. Vanuit de ruimte die daardoor in jezelf ontstaat, kom je steeds dichter bij jezelf.

Je hebt geen relatie, je bent een relatie.

De kunst is om in jouw partner de persoon te zien op wie je verliefd bent geworden.  Waardeer jouw partner om wie hij is met al zijn mooie en minder mooie eigenschappen. Veel relaties kenmerken zich jammer genoeg door verwijten, boosheid en wrok omdat de ander niet voldoet aan de gestelde, meestal onuitgesproken, verwachtingen. Dankbaarheid, compassie en begrip bieden hier soelaas. Als jij verandert dan verandert jouw partner automatisch mee. (Destructieve relaties zijn hierop een uitzondering)

Doe de realiteit check

Een ander aspect waarom er irritaties zijn in relaties betreft het handelen op basis van aannames. Je neemt aan dat de ander ‘dit en dat’ vindt of bedoelt zonder daadwerkelijk te checken of dat zo is. Jij handelt vervolgens op basis van jouw vaak onjuiste veronderstellingen. Hoe groot denk je dat de kans is dat jullie elkaar vinden en begrijpen? Die kans is redelijk klein. Hoe kan jouw partner weten en adequaat handelen als jij je niet uitspreekt over wat je echt bezig houdt? Eerlijk gezegd leg je met zulk gedrag een bom onder jouw eigen relatie.

Praten, vragen stellen en luisteren naar elkaar zijn dus belangrijke ingrediënten voor een goede relatie. Liefde is een werkwoord. De prins op het witte paard bestaat beslist, deze mag wel ont-dekt worden. Hetgeen je niet oplost en uitwerkt in de relatie waar jij je in bevindt, neem je mee naar een volgende relatie en zal zich daar ongetwijfeld opnieuw manifesteren.

Gratis online masterclass

In de gratis online masterclass: ‘STOP de irritatie in je relatie,’
bespreek ik een aantal essentiële zaken die je kunt toepassen om een fijne relatie te hebben en houden.
Deze vindt plaats donderdag 14 februari 2019 om 20.00 uur. KLIK HIER in je aan te melden.

 

Liefs
Claire

Vorige Blog: De prins op het witte paard of een kat in de zak

 

 

 

Over de schrijver
In de Franse taal staat ‘clair(e)’ voor ‘helder’, ‘duidelijk’. En Claire is ook mijn naam. Vanaf mijn geboorte ben ik, net als ieder ander, in ontwikkeling. Onbewust en bewust. Vooral de laatste jaren ben ik zeer bewust bezig met datgene wat ik graag wil realiseren. Boven alles is dat 'gelukkig zijn'. Ik heb hoe langer hoe meer een helder inzicht verkregen in de koers die ik in mijn leven wil varen. Het is mij tevens duidelijk geworden dat ik zélf de richting en kwaliteit van mijn leven bepaal en dat ik hiervoor het heft in eigen handen kan en móet nemen. Dit gaat met vallen en opstaan, met teleurstelling en overwinning, met pijn en plezier. Graag wil ik je inspireren door het delen van mijn ervaringen en levenswijsheid. Liefs
Reactie plaatsen